Wednesday 4 August 2010

The Concert

Det finnes svært mange podkaster tilgjengelige på nettet, mange av dem om og med musikk i alle mulige sjangere. Men én sjanger er ganske dårlig representert, nemlig klassisk musikk. Det finnes noen reklamesaker for plateselskaper, et par orkestre podkaster omtaler om sine egne konserter, og det finnes noen diskusjonsprogrammer om ymse aspekter innen klassisk musikk. Men kun én podkast sender hele musikkstykker, uavbrutt, og med en jevn utgivelsesfrekvens, og det er The Concert.

The Concert er en utgivelse fra Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. Muséet har vært i drift siden 1903, og det har vært uforandret siden grunnleggerens død i 1924. Ingenting endres her, i samsvar med grunnleggerens testamente. Bilder flyttes ikke, møbler skiftes ikke ut osv. Men musikk fyller stadig stedet flere ganger i uken, og mange av konsertene blir tatt opp. Podkasten de publiserer, er lisensiert under Creative Commons, noe som bl.a. betyr at den er fritt distribuerbar.

To ganger i måneden slipper de en sending fylt med kammermusikk i alle varianter, fremført både av veletablerte musikere og nyere navn. Foreløpig har de kommet opp i 99 sendinger, samtlige fortsatt tilgjengelige. Hvis du bare vil ha noen bestemte verk, så er mye av musikken de har utgitt, også tilgjengelig i et bibliotek sortert etter komponist og utøver.

Kammermusikkfestivalen i Stavanger begynner neste uke - her kan du forhåndstarte med timevis av flott musikk...

No comments:

Post a Comment